Szparagi: porcja sezonowego zdrowia

Popularność szparagów rośnie z sezonu na sezon. Są one nie tylko coraz bardziej modne, ale także zaskakują w oczach konsumentów coraz to nowszymi właściwościami. Te warzywa są sprzymierzeńcem długiego zdrowia, urody i witalności. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szparagi, zarówno białe, fioletowe jak i zielone są szczególnie doceniane ze względu na swoje właściwości przeciwnowotworowe.

Te warzywa dzięki zawartości insuliny zapewniają optymalną pracę układu pokarmowego, a zawarty w nich błonnik poprawia dodatkowo pracę jelit. Szparagi wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają wątrobę, pozwalają na zachowanie w odpowiedniej kondycji kości i zębów, a także mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie nerek. Szparagi to sezonowe źródło zdrowia, które warto gościć na talerzu jak najczęściej. Warto cieszyć się właściwościami i smakiem tych warzyw, w okresie, w którym są one dostępne. Jest to krótki okres dlatego należy go wykorzystać w pełni.

Warto jeść szparagi nie tylko dla ich niepowtarzalnego smaku, ale także wpływu na zdrowie.

www.basztarzemien.pl

Post Author: Jarek