Szparagi – skarbnica witamin

Maj i czerwiec jednoznacznie możemy określić jako sezon szparagowy. To właśnie wtedy na sklepowych półkach pojawiają się te niepozorne warzywa, które nie tylko są skarbnicą wartości odżywczych, ale także mają właściwości lecznicze. Zawierają one bowiem kwas foliowy, beta karoten, witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, fosfor, potas, błonnik, inulinę oraz glutanion.

Na rynku znajdziemy trzy różne gatunki szparagów: zielone, białe oraz fioletowe. Które z nich warto włożyć do swojego koszyka? Szparagi zielone są hodowane głównie w Ameryce i Francji. Ich główki wystają ponad powierzchnię ziemi, dlatego warzywa zaczynają wytwarzać chlorofil, który nadaje im kolor.

Jest to najcieńsza ze wszystkich odmian, która nie wymaga obierania przez ugotowaniem. Charakteryzuje ją bardzo wyrazisty, lekko ostry smak. Szparagi białe hoduje się w Wielkopolsce.

Rosną pod ziemią – dlatego nie mają koloru. Są twardsze niż inne odmiany i wymagają obrania przed ugotowaniem. Tracą tym samym wiele właściwości odżywczych.

Szparagi fioletowe są najtrudniejsze w uprawie – bardzo szybko trzeba je zabrać ze słońca, aby łodyga nie zabarwiła się na zielono. Spotkamy je głównie w Anglii i we Włoszech.

Post Author: Jarek