Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny w ciąży?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny w ciąży?

Przyjmowanie witaminy B9, czyli kwasu foliowego, jest szczególnie popularne wśród kobiet planujących zajście w ciążę oraz u kobiet ciężarnych. Dlaczego właśnie na tym etapie życia kobiety dbają, aby nie zabrakło jej w organizmie? Kwas foliowy powinien być zażywany minimum około miesiąca przed zajśc

Ryby niezbędne dla zdrowia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ryby niezbędne dla zdrowia

Dbając o swoje zdrowie musisz zwrócić uwagę na to co jesz, a czego nie. Są bowiem takie produkty, które należy jeść, aby zachować długie zdrowie. Należą do nich bez wątpienia ryby, których nie sposób zastąpić innymi posiłkami. Ryby trzeba jeść, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, t

Pij soki z myślą o Twoim zdrowiu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pij soki z myślą o Twoim zdrowiu

Aby zachować długie zdrowie, piękną sylwetkę, dobre samopoczucie, witalność i energię – pij soki. Jednak nie takie z kartonika: dosładzane, z dużą zawartością konserwantów, barwników i słodzików. Soki przygotowuj sama. Ich podstawą niech będą Twoje ulubione warzywa i owoce. Komponuj z nich różne ze

Ryby w diecie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ryby w diecie

Dietetycy nieustannie przypominają Polakom, że powinni wziąć przykład z narodów śródziemnomorskich i spożywać ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Niestety, mało kto stosuje się do tego zalecenia, a jeśli już nie wie jakie ryby wybrać. Na rynku znajdziemy bowiem takie, których zjedzeniem możemy t

Jedzenie to przyjemność
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jedzenie to przyjemność

Ciężko będzie znaleźć kogoś, kto nie czerpie przyjemności z jedzenia. Utarło się mówić, że to jedna z największych przyjemności w życiu, dlatego nie ma się co dziwić, że wiele osób poświęca jej naprawdę sporo uwagi. Aby pokarmy, które spożywamy były naprawdę smaczne, powinny być zawsze przyrządzone

Spirulina - mleko Matki Ziemi
Gastronomia, artykuły spożywcze

Spirulina - mleko Matki Ziemi

Spirulina, czyli alga o szmaragowozielonym kolorze od wielu lat używana jest w kosmetyce – wpływa ona bardzo pozytywnie na wygląd włosów, skóry i paznokci. Dopiero od niedawna zaczyna się stosować ją w kuchni – i słusznie. Jak na razie, ludzkość nie zna drugiego produktu, który miałby w sobie tak w

Działanie antyoksydacyjne witamin i minerałów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Działanie antyoksydacyjne witamin i minerałów

Witaminy i minerały należą do grupy antyoksydantów. Oznacza to, że są substancjami organicznymi, które zapobiegają niszczeniu komórek naszego organizmu przez wolne rodniki, tzw. przeciwutleniaczami. Najprościej mówiąc takie substancje chronią nasz organizm przez stresem antyoksydacyjnym. Jeśli w

Sposób na zdrowe włosy i paznokcie? Witaminy i minerały!
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sposób na zdrowe włosy i paznokcie? Witaminy i minerały!

Łamiące się paznokcie i wypadające włosy to zmora niejednej kobiety. Czasem, nawet mimo odpowiedniej pielęgnacji, trudno uporać się z tym problemem. Wtedy warto zastanowić się, czy problem nie leży w nieodpowiedniej, codziennej diecie. Posiłki ubogie w witaminy i minerały mogą mieć duże znaczenie d

Jedzenie specyficzne, inne niż polskie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jedzenie specyficzne, inne niż polskie

Ze względu na coraz większą świadomość świata nas otaczającego, nie tylko ograniczonego do polskiej kultury i nawyków, ale wychodzącej poza jej granice, stajemy się bardziej otwarci, pragniemy doświadczać innych doznań i bodźców jednocześnie, choć w niewielkim stopniu poznając się z kulturą do tej

Kwas askorbinowy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy to witamina C, która z pewnością jest wszystkim bardzo dobrze znana. Tyle się mówi o jedzeniu owoców, które są bogate właśnie w witaminę C. W dużych dawkach zażywamy ją w okresie przeziębień i gryp. Dlaczego jest tak ważna dla naszego organizmu? Witaminę C nie bez powodu należy prz

Miód Manuka
Gastronomia, artykuły spożywcze

Miód Manuka

Dobroczynne właściwości miodu znane są ludzkości już od setek lat. Dawniej, to właśnie on był najskuteczniejszym lekarstwem na przeziębienia i poprawę odporności organizmu. W Polsce mamy dostęp do wielu rodzajów tego złotego produktu, które wytwarzane są przez pszczoły hodowane przez krajowych prod

Wiosna na talerzu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wiosna na talerzu

Wiosna to dobry czas, aby twój organizm zregenerował się po zimie. Potrzebuje on ruchu na świeżym powietrzu oraz lekkostrawnej diety opartej głównie o warzywa i owoce. Aby pomóc swojemu organizmowi w odnowie i przywróceniu sił witalnych, zadbaj przede wszystkim o zdrowe odżywianie. Właśnie wiosną m