Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Witamina D – co trzeba wiedzieć?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Witamina D – co trzeba wiedzieć?

Dużo mówi się o zapotrzebowaniu organizmu na witaminę D, zwłaszcza u dzieci. Jednakże nie każdy wie, jaki ma ona wpływ na nasz organizm. Oto kilka informacji, które warto o niej wiedzieć. Witamina D bierze udział w przemianach wapnia i fosforanów w organizmie, co pozwala na poprawną budowę układu

Witaminy z grupy B
Gastronomia, artykuły spożywcze

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B mają bardo ważne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Tiamina, czyli witamina B1 uczestniczy w przemianach metabolicznych składników pokarmowych w energię. Ponadto sprawia, że nasza skóra i włosy wyglądają zdrowo, a mięśnie i mózg funkcjonują prawidłowo. Znajduje si

Wprowadzamy mleko następne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wprowadzamy mleko następne

Przekroczenie pierwszego pół roku życia dziecka to czas na ogromne zmiany nie tylko w jego rozwoju. Dziecko potrafi już siedzieć, rosną mu pierwsze ząbki i wypowiada pierwsze słowa. Związany z tymi czynnościami wysiłek, jaki musi włożyć dziecko, kosztuje go zużyciem dużej dawki energii, przez co po

Wszystko o witaminie E
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wszystko o witaminie E

Witamina E, która nazywana jest często „witaminą płodności i młodości” pełni wiele ważnych funkcji dla naszego organizmu.Największe znaczenie odgrywa jako antyoksydant, który chroni błony komórkowe i zapobiega ich uszkodzeniom przez utleniaczami. Ponadto witamina E działa wzmacniająco na ścianki n

Ryby niezbędne dla zdrowia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ryby niezbędne dla zdrowia

Dbając o swoje zdrowie musisz zwrócić uwagę na to co jesz, a czego nie. Są bowiem takie produkty, które należy jeść, aby zachować długie zdrowie. Należą do nich bez wątpienia ryby, których nie sposób zastąpić innymi posiłkami. Ryby trzeba jeść, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, t

Pij soki z myślą o Twoim zdrowiu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pij soki z myślą o Twoim zdrowiu

Aby zachować długie zdrowie, piękną sylwetkę, dobre samopoczucie, witalność i energię – pij soki. Jednak nie takie z kartonika: dosładzane, z dużą zawartością konserwantów, barwników i słodzików. Soki przygotowuj sama. Ich podstawą niech będą Twoje ulubione warzywa i owoce. Komponuj z nich różne ze

Ryby w diecie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ryby w diecie

Dietetycy nieustannie przypominają Polakom, że powinni wziąć przykład z narodów śródziemnomorskich i spożywać ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Niestety, mało kto stosuje się do tego zalecenia, a jeśli już nie wie jakie ryby wybrać. Na rynku znajdziemy bowiem takie, których zjedzeniem możemy t

Spirulina - mleko Matki Ziemi
Gastronomia, artykuły spożywcze

Spirulina - mleko Matki Ziemi

Spirulina, czyli alga o szmaragowozielonym kolorze od wielu lat używana jest w kosmetyce – wpływa ona bardzo pozytywnie na wygląd włosów, skóry i paznokci. Dopiero od niedawna zaczyna się stosować ją w kuchni – i słusznie. Jak na razie, ludzkość nie zna drugiego produktu, który miałby w sobie tak w

Działanie antyoksydacyjne witamin i minerałów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Działanie antyoksydacyjne witamin i minerałów

Witaminy i minerały należą do grupy antyoksydantów. Oznacza to, że są substancjami organicznymi, które zapobiegają niszczeniu komórek naszego organizmu przez wolne rodniki, tzw. przeciwutleniaczami. Najprościej mówiąc takie substancje chronią nasz organizm przez stresem antyoksydacyjnym. Jeśli w

Kwas askorbinowy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy to witamina C, która z pewnością jest wszystkim bardzo dobrze znana. Tyle się mówi o jedzeniu owoców, które są bogate właśnie w witaminę C. W dużych dawkach zażywamy ją w okresie przeziębień i gryp. Dlaczego jest tak ważna dla naszego organizmu? Witaminę C nie bez powodu należy prz

Miód Manuka
Gastronomia, artykuły spożywcze

Miód Manuka

Dobroczynne właściwości miodu znane są ludzkości już od setek lat. Dawniej, to właśnie on był najskuteczniejszym lekarstwem na przeziębienia i poprawę odporności organizmu. W Polsce mamy dostęp do wielu rodzajów tego złotego produktu, które wytwarzane są przez pszczoły hodowane przez krajowych prod

Wiosna na talerzu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wiosna na talerzu

Wiosna to dobry czas, aby twój organizm zregenerował się po zimie. Potrzebuje on ruchu na świeżym powietrzu oraz lekkostrawnej diety opartej głównie o warzywa i owoce. Aby pomóc swojemu organizmowi w odnowie i przywróceniu sił witalnych, zadbaj przede wszystkim o zdrowe odżywianie. Właśnie wiosną m