Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Jedz awokado: na zdrowie!
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jedz awokado: na zdrowie!

Twoje zdrowie w dużej mierze zależy od Ciebie i od tego co jesz. Ważne jest, aby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych: białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Te ostatnie dzielą się jednak na dobre i złe. Te dobre, pochodzenia naturalnego, są zdecydowanie lepiej przyswaj

Kuchnia wegetariańska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia wegetariańska

Kuchnia wegetariańska ma swoich wielkich miłośników. Wielu ludzi świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa i jest to ich indywidualny wybór. Tłumaczą to często tym, że nie jedząc mięsa, lepiej się czują i nie zanieczyszczają swojego organizmu truciznami, znajdującymi się w mięsie. Faktem jest natomiast

Masa ofert w internecie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Masa ofert w internecie

Kupować wyborne przyprawy i zioła nie musimy wyłącznie bezpośrednio w sklepie, markecie lub na targu. Miejmy na uwadze, że mamy XXI wiek, a więc erę internetu. Dziś praktycznie wszystko można kupić w sieci, a poczta lub kurier dostarczą nam to prosto do rąk. Szybko, wygodnie i nierzadko znacznie ta

Pigwa, tylko na przeziębienie?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pigwa, tylko na przeziębienie?

Pigwa to owoc kojarzący się nam głównie z okresem jesienno-zimowym. Słusznie – zawiera bowiem bardzo dużą ilość witaminy C, która skutecznie chroni nas przed przeziębieniem. Co jeszcze zawiera w sobie pigwa, że warto nią czasem zastąpić w herbacie popularną cytrynę? Po pierwsze pigwa oprócz wspomn

Retinol – czym jest?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Retinol – czym jest?

Pewnie nie raz zdarzyło Ci się przeczytać w składzie kosmetyku, że zawiera retinol i zastanawiałaś się, co to może być. Retinol to nic innego jak witamina A. Jest częstym składnikiem kremów i produktów kosmetycznych, ponieważ znacząco wpływa na stan zdrowia skóry oraz błon śluzowych. Jeśli jest je

Rozpuszczalność witamin – co trzeba wiedzieć?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Rozpuszczalność witamin – co trzeba wiedzieć?

Witaminy – dostarczamy je do organizmu praktycznie codziennie, a wciąż niewiele o nich wiemy. Należy wiedzieć, że każda z nich ma inne właściwości i inaczej się rozpuszcza. Te niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia związki organiczne można podzielić na rozpuszczalne w wodzie oraz te, które

Sałatkowe zdrowie na talerzu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sałatkowe zdrowie na talerzu

Sałatki są jednymi ze zdrowszych posiłków. Oczywiście wyłącznie w przypadku, gdy są przygotowywane samodzielnie i nie zawierają niepotrzebnych dodatków w postaci sosów. Sałatki można komponować na wiele sposobów i z różnych produktów. Najpopularniejsze są sałatki warzywne, w których skład wchodzą

Sosy do obiadowych dań mięsnych
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sosy do obiadowych dań mięsnych

Jeśli chętnie podajesz swoim domownikom mięso na obiad i zależy ci, aby był to wykwintny i smaczny posiłek, postaw na dobry sos. Dzięki nim pieczone mięso czy ryba z piekarnika nabiorą wyjątkowego smaku. Wystarczy kilka podstawowych składników i sos gotowy. Podstawą każdego sosu jest przede wszystk

Szparagi: porcja sezonowego zdrowia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Szparagi: porcja sezonowego zdrowia

Popularność szparagów rośnie z sezonu na sezon. Są one nie tylko coraz bardziej modne, ale także zaskakują w oczach konsumentów coraz to nowszymi właściwościami. Te warzywa są sprzymierzeńcem długiego zdrowia, urody i witalności. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych potrzebnych do praw

Szparagi - skarbnica witamin
Gastronomia, artykuły spożywcze

Szparagi - skarbnica witamin

Maj i czerwiec jednoznacznie możemy określić jako sezon szparagowy. To właśnie wtedy na sklepowych półkach pojawiają się te niepozorne warzywa, które nie tylko są skarbnicą wartości odżywczych, ale także mają właściwości lecznicze. Zawierają one bowiem kwas foliowy, beta karoten, witaminy z grupy B

Wszystko o witaminie E
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wszystko o witaminie E

Witamina E, która nazywana jest często „witaminą płodności i młodości” pełni wiele ważnych funkcji dla naszego organizmu.Największe znaczenie odgrywa jako antyoksydant, który chroni błony komórkowe i zapobiega ich uszkodzeniom przez utleniaczami. Ponadto witamina E działa wzmacniająco na ścianki n

Żelazo – kto potrzebuje go najwięcej?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Żelazo – kto potrzebuje go najwięcej?

Żelazo to pierwiastek, bez którego organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Jest jednym ze składników hemoglobiny, która wraz z krwią transportuje tlen do wszystkich komórek organizmu. Ponadto żelazo jest potrzebne do tworzenia wielu enzymów i białek, które są z kolei niezbędne do procesów prze

Niedobór i nadmiar witamin w organizmie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Niedobór i nadmiar witamin w organizmie

Witaminy odgrywają bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Uczestniczą w reakcjach i procesach biochemicznych, które zachodzą wewnątrz organizmu. Dlaczego tak groźny jest zarówno ich niedobór, jak i nadmiar? Niedobór witamin nazywany jest hipowitaminozą. Może powstać na skutek nieodpowiedniej diety,

Pij mleko będziesz wielki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pij mleko będziesz wielki

Pij mleko będziesz wielki, to hasło reklamowe znane jest chyba wszystkim. Nie bez powodu przeprowadza się tak głośne akcje, skupiające uwagę na konieczności wprowadzania odpowiedniej ilości wapnia do diety dziecka. Jak wiadomo ten składnik nie tylko wpływa na wzmacnianie kości i ograniczenie ich po

Piknikowe menu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Piknikowe menu

Wiosna to dobry czas, aby wybrać się na piknik. Korzystając z ładnej pogody i z tego, że dni są coraz dłuższe, możesz przyjemnie i aktywnie spędzić czas na świeżym powietrzu. Piknikując w miłych okolicznościach przyrody wraz przyjaciółmi i znajomymi warto zadbać także o swoje podniebienia. Dania ni

Polskie zupy kochają przyprawy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Polskie zupy kochają przyprawy

Kto z nas nie lubi raz na jakiś czas zjeść którejś ze znakomitych polskich zup? Nasza narodowa kuchnia wywindowała tradycyjne zupy na piedestał i trudno się temu dziwić. Są smaczne i pożywne, zimą rozgrzewają, a przez cały rok są doskonałą propozycją na przystawkę. Nie byłoby tych wspaniałych smakó

Witamina D – co trzeba wiedzieć?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Witamina D – co trzeba wiedzieć?

Dużo mówi się o zapotrzebowaniu organizmu na witaminę D, zwłaszcza u dzieci. Jednakże nie każdy wie, jaki ma ona wpływ na nasz organizm. Oto kilka informacji, które warto o niej wiedzieć. Witamina D bierze udział w przemianach wapnia i fosforanów w organizmie, co pozwala na poprawną budowę układu

Witaminy z grupy B
Gastronomia, artykuły spożywcze

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B mają bardo ważne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Tiamina, czyli witamina B1 uczestniczy w przemianach metabolicznych składników pokarmowych w energię. Ponadto sprawia, że nasza skóra i włosy wyglądają zdrowo, a mięśnie i mózg funkcjonują prawidłowo. Znajduje si

Wprowadzamy mleko następne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wprowadzamy mleko następne

Przekroczenie pierwszego pół roku życia dziecka to czas na ogromne zmiany nie tylko w jego rozwoju. Dziecko potrafi już siedzieć, rosną mu pierwsze ząbki i wypowiada pierwsze słowa. Związany z tymi czynnościami wysiłek, jaki musi włożyć dziecko, kosztuje go zużyciem dużej dawki energii, przez co po

Pij mleko będziesz wielki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pij mleko będziesz wielki

Pij mleko będziesz wielki, to hasło reklamowe znane jest chyba wszystkim. Nie bez powodu przeprowadza się tak głośne akcje, skupiające uwagę na konieczności wprowadzania odpowiedniej ilości wapnia do diety dziecka. Jak wiadomo ten składnik nie tylko wpływa na wzmacnianie kości i ograniczenie ich po

Zupa – polskie danie narodowe
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zupa – polskie danie narodowe

Zupa jest daniem uniwersalnym. Znana we wszystkich kuchniach świata, smakuje zawsze, niezależnie do tego, z czego się ją przyrządza. Przez wielu jest traktowana jako pierwsze danie, podawane przed daniem głównym. Zupa jest potrawą dość prostą w przygotowaniu. Ugotowanie pysznej i pożywnej zupy nie

Ważne kroki przy rozszerzaniu diety
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ważne kroki przy rozszerzaniu diety

Wprowadzanie nowych smaków i produktów do diety dziecka, to bardzo emocjonujący moment w życiu mamy. Obserwujemy jak ta mała kruszynka rośnie i z każdym dniem staje się coraz bardziej samodzielna. Dlatego pierwszy dzień podawania nowego posiłku jest równie mile wspominany, jak pierwsze słowa czy kr

Baby-led weaning –sposób na jedzenie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Baby-led weaning –sposób na jedzenie

Ciekawą formą wprowadzenia nowych produktów do diety dziecka jest stosunkowo młoda metoda Baby-led weaning. Jest to ciekawy sposób na wprowadzenie pierwszych, innych niż mleko, składników stosowanych po ukończeniu szóstego miesiąca życia, ale tylko u dzieci, które potrafią już samodzielnie siedzieć

Kolacja wigilijna dla maluchów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kolacja wigilijna dla maluchów

Dzieci po pierwszym roku życia, które już chętnie sięgają po wszelkie produkty i potrawy to duża radość dla rodziców. Nie trzeba za dużo kombinować, co zrobić na obiad, gdyż eliminacja podstawowych zakazanych produktów to krótka lista. Jednak raz w roku przychodzi taki okres, w którym to nie jedna