Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Kolacja wigilijna dla maluchów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kolacja wigilijna dla maluchów

Dzieci po pierwszym roku życia, które już chętnie sięgają po wszelkie produkty i potrawy to duża radość dla rodziców. Nie trzeba za dużo kombinować, co zrobić na obiad, gdyż eliminacja podstawowych zakazanych produktów to krótka lista. Jednak raz w roku przychodzi taki okres, w którym to nie jedna

Baby-led weaning –sposób na jedzenie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Baby-led weaning –sposób na jedzenie

Ciekawą formą wprowadzenia nowych produktów do diety dziecka jest stosunkowo młoda metoda Baby-led weaning. Jest to ciekawy sposób na wprowadzenie pierwszych, innych niż mleko, składników stosowanych po ukończeniu szóstego miesiąca życia, ale tylko u dzieci, które potrafią już samodzielnie siedzieć

Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny w ciąży?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny w ciąży?

Przyjmowanie witaminy B9, czyli kwasu foliowego, jest szczególnie popularne wśród kobiet planujących zajście w ciążę oraz u kobiet ciężarnych. Dlaczego właśnie na tym etapie życia kobiety dbają, aby nie zabrakło jej w organizmie? Kwas foliowy powinien być zażywany minimum około miesiąca przed zajśc

Ważne kroki przy rozszerzaniu diety
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ważne kroki przy rozszerzaniu diety

Wprowadzanie nowych smaków i produktów do diety dziecka, to bardzo emocjonujący moment w życiu mamy. Obserwujemy jak ta mała kruszynka rośnie i z każdym dniem staje się coraz bardziej samodzielna. Dlatego pierwszy dzień podawania nowego posiłku jest równie mile wspominany, jak pierwsze słowa czy kr

Ryby niezbędne dla zdrowia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ryby niezbędne dla zdrowia

Dbając o swoje zdrowie musisz zwrócić uwagę na to co jesz, a czego nie. Są bowiem takie produkty, które należy jeść, aby zachować długie zdrowie. Należą do nich bez wątpienia ryby, których nie sposób zastąpić innymi posiłkami. Ryby trzeba jeść, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, t

Rozpuszczalność witamin – co trzeba wiedzieć?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Rozpuszczalność witamin – co trzeba wiedzieć?

Witaminy – dostarczamy je do organizmu praktycznie codziennie, a wciąż niewiele o nich wiemy. Należy wiedzieć, że każda z nich ma inne właściwości i inaczej się rozpuszcza. Te niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia związki organiczne można podzielić na rozpuszczalne w wodzie oraz te, które

Sosy do obiadowych dań mięsnych
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sosy do obiadowych dań mięsnych

Jeśli chętnie podajesz swoim domownikom mięso na obiad i zależy ci, aby był to wykwintny i smaczny posiłek, postaw na dobry sos. Dzięki nim pieczone mięso czy ryba z piekarnika nabiorą wyjątkowego smaku. Wystarczy kilka podstawowych składników i sos gotowy. Podstawą każdego sosu jest przede wszystk

Wszystko o witaminie E
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wszystko o witaminie E

Witamina E, która nazywana jest często „witaminą płodności i młodości” pełni wiele ważnych funkcji dla naszego organizmu.Największe znaczenie odgrywa jako antyoksydant, który chroni błony komórkowe i zapobiega ich uszkodzeniom przez utleniaczami. Ponadto witamina E działa wzmacniająco na ścianki n

Witaminy z grupy B
Gastronomia, artykuły spożywcze

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B mają bardo ważne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Tiamina, czyli witamina B1 uczestniczy w przemianach metabolicznych składników pokarmowych w energię. Ponadto sprawia, że nasza skóra i włosy wyglądają zdrowo, a mięśnie i mózg funkcjonują prawidłowo. Znajduje si

Polskie zupy kochają przyprawy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Polskie zupy kochają przyprawy

Kto z nas nie lubi raz na jakiś czas zjeść którejś ze znakomitych polskich zup? Nasza narodowa kuchnia wywindowała tradycyjne zupy na piedestał i trudno się temu dziwić. Są smaczne i pożywne, zimą rozgrzewają, a przez cały rok są doskonałą propozycją na przystawkę. Nie byłoby tych wspaniałych smakó

Jedz awokado: na zdrowie!
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jedz awokado: na zdrowie!

Twoje zdrowie w dużej mierze zależy od Ciebie i od tego co jesz. Ważne jest, aby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych: białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Te ostatnie dzielą się jednak na dobre i złe. Te dobre, pochodzenia naturalnego, są zdecydowanie lepiej przyswaj

Pij soki z myślą o Twoim zdrowiu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pij soki z myślą o Twoim zdrowiu

Aby zachować długie zdrowie, piękną sylwetkę, dobre samopoczucie, witalność i energię – pij soki. Jednak nie takie z kartonika: dosładzane, z dużą zawartością konserwantów, barwników i słodzików. Soki przygotowuj sama. Ich podstawą niech będą Twoje ulubione warzywa i owoce. Komponuj z nich różne ze

Piknikowe menu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Piknikowe menu

Wiosna to dobry czas, aby wybrać się na piknik. Korzystając z ładnej pogody i z tego, że dni są coraz dłuższe, możesz przyjemnie i aktywnie spędzić czas na świeżym powietrzu. Piknikując w miłych okolicznościach przyrody wraz przyjaciółmi i znajomymi warto zadbać także o swoje podniebienia. Dania ni

Kuchnia wegetariańska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia wegetariańska

Kuchnia wegetariańska ma swoich wielkich miłośników. Wielu ludzi świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa i jest to ich indywidualny wybór. Tłumaczą to często tym, że nie jedząc mięsa, lepiej się czują i nie zanieczyszczają swojego organizmu truciznami, znajdującymi się w mięsie. Faktem jest natomiast

Ryby w diecie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ryby w diecie

Dietetycy nieustannie przypominają Polakom, że powinni wziąć przykład z narodów śródziemnomorskich i spożywać ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Niestety, mało kto stosuje się do tego zalecenia, a jeśli już nie wie jakie ryby wybrać. Na rynku znajdziemy bowiem takie, których zjedzeniem możemy t

Pij mleko będziesz wielki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pij mleko będziesz wielki

Pij mleko będziesz wielki, to hasło reklamowe znane jest chyba wszystkim. Nie bez powodu przeprowadza się tak głośne akcje, skupiające uwagę na konieczności wprowadzania odpowiedniej ilości wapnia do diety dziecka. Jak wiadomo ten składnik nie tylko wpływa na wzmacnianie kości i ograniczenie ich po

Jedzenie to przyjemność
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jedzenie to przyjemność

Ciężko będzie znaleźć kogoś, kto nie czerpie przyjemności z jedzenia. Utarło się mówić, że to jedna z największych przyjemności w życiu, dlatego nie ma się co dziwić, że wiele osób poświęca jej naprawdę sporo uwagi. Aby pokarmy, które spożywamy były naprawdę smaczne, powinny być zawsze przyrządzone

Spirulina - mleko Matki Ziemi
Gastronomia, artykuły spożywcze

Spirulina - mleko Matki Ziemi

Spirulina, czyli alga o szmaragowozielonym kolorze od wielu lat używana jest w kosmetyce – wpływa ona bardzo pozytywnie na wygląd włosów, skóry i paznokci. Dopiero od niedawna zaczyna się stosować ją w kuchni – i słusznie. Jak na razie, ludzkość nie zna drugiego produktu, który miałby w sobie tak w

Żelazo – kto potrzebuje go najwięcej?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Żelazo – kto potrzebuje go najwięcej?

Żelazo to pierwiastek, bez którego organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Jest jednym ze składników hemoglobiny, która wraz z krwią transportuje tlen do wszystkich komórek organizmu. Ponadto żelazo jest potrzebne do tworzenia wielu enzymów i białek, które są z kolei niezbędne do procesów prze

Działanie antyoksydacyjne witamin i minerałów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Działanie antyoksydacyjne witamin i minerałów

Witaminy i minerały należą do grupy antyoksydantów. Oznacza to, że są substancjami organicznymi, które zapobiegają niszczeniu komórek naszego organizmu przez wolne rodniki, tzw. przeciwutleniaczami. Najprościej mówiąc takie substancje chronią nasz organizm przez stresem antyoksydacyjnym. Jeśli w

Witamina D – co trzeba wiedzieć?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Witamina D – co trzeba wiedzieć?

Dużo mówi się o zapotrzebowaniu organizmu na witaminę D, zwłaszcza u dzieci. Jednakże nie każdy wie, jaki ma ona wpływ na nasz organizm. Oto kilka informacji, które warto o niej wiedzieć. Witamina D bierze udział w przemianach wapnia i fosforanów w organizmie, co pozwala na poprawną budowę układu

Sałatkowe zdrowie na talerzu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sałatkowe zdrowie na talerzu

Sałatki są jednymi ze zdrowszych posiłków. Oczywiście wyłącznie w przypadku, gdy są przygotowywane samodzielnie i nie zawierają niepotrzebnych dodatków w postaci sosów. Sałatki można komponować na wiele sposobów i z różnych produktów. Najpopularniejsze są sałatki warzywne, w których skład wchodzą

Masa ofert w internecie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Masa ofert w internecie

Kupować wyborne przyprawy i zioła nie musimy wyłącznie bezpośrednio w sklepie, markecie lub na targu. Miejmy na uwadze, że mamy XXI wiek, a więc erę internetu. Dziś praktycznie wszystko można kupić w sieci, a poczta lub kurier dostarczą nam to prosto do rąk. Szybko, wygodnie i nierzadko znacznie ta

Szparagi: porcja sezonowego zdrowia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Szparagi: porcja sezonowego zdrowia

Popularność szparagów rośnie z sezonu na sezon. Są one nie tylko coraz bardziej modne, ale także zaskakują w oczach konsumentów coraz to nowszymi właściwościami. Te warzywa są sprzymierzeńcem długiego zdrowia, urody i witalności. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych potrzebnych do praw