Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Sposób na zdrowe włosy i paznokcie? Witaminy i minerały!
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sposób na zdrowe włosy i paznokcie? Witaminy i minerały!

Łamiące się paznokcie i wypadające włosy to zmora niejednej kobiety. Czasem, nawet mimo odpowiedniej pielęgnacji, trudno uporać się z tym problemem. Wtedy warto zastanowić się, czy problem nie leży w nieodpowiedniej, codziennej diecie. Posiłki ubogie w witaminy i minerały mogą mieć duże znaczenie d

Wprowadzamy mleko następne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wprowadzamy mleko następne

Przekroczenie pierwszego pół roku życia dziecka to czas na ogromne zmiany nie tylko w jego rozwoju. Dziecko potrafi już siedzieć, rosną mu pierwsze ząbki i wypowiada pierwsze słowa. Związany z tymi czynnościami wysiłek, jaki musi włożyć dziecko, kosztuje go zużyciem dużej dawki energii, przez co po

Pij mleko będziesz wielki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pij mleko będziesz wielki

Pij mleko będziesz wielki, to hasło reklamowe znane jest chyba wszystkim. Nie bez powodu przeprowadza się tak głośne akcje, skupiające uwagę na konieczności wprowadzania odpowiedniej ilości wapnia do diety dziecka. Jak wiadomo ten składnik nie tylko wpływa na wzmacnianie kości i ograniczenie ich po

Niedobór i nadmiar witamin w organizmie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Niedobór i nadmiar witamin w organizmie

Witaminy odgrywają bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Uczestniczą w reakcjach i procesach biochemicznych, które zachodzą wewnątrz organizmu. Dlaczego tak groźny jest zarówno ich niedobór, jak i nadmiar? Niedobór witamin nazywany jest hipowitaminozą. Może powstać na skutek nieodpowiedniej diety,

Jedzenie specyficzne, inne niż polskie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jedzenie specyficzne, inne niż polskie

Ze względu na coraz większą świadomość świata nas otaczającego, nie tylko ograniczonego do polskiej kultury i nawyków, ale wychodzącej poza jej granice, stajemy się bardziej otwarci, pragniemy doświadczać innych doznań i bodźców jednocześnie, choć w niewielkim stopniu poznając się z kulturą do tej

Kwas askorbinowy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy to witamina C, która z pewnością jest wszystkim bardzo dobrze znana. Tyle się mówi o jedzeniu owoców, które są bogate właśnie w witaminę C. W dużych dawkach zażywamy ją w okresie przeziębień i gryp. Dlaczego jest tak ważna dla naszego organizmu? Witaminę C nie bez powodu należy prz

Pigwa, tylko na przeziębienie?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pigwa, tylko na przeziębienie?

Pigwa to owoc kojarzący się nam głównie z okresem jesienno-zimowym. Słusznie – zawiera bowiem bardzo dużą ilość witaminy C, która skutecznie chroni nas przed przeziębieniem. Co jeszcze zawiera w sobie pigwa, że warto nią czasem zastąpić w herbacie popularną cytrynę? Po pierwsze pigwa oprócz wspomn

Szparagi - skarbnica witamin
Gastronomia, artykuły spożywcze

Szparagi - skarbnica witamin

Maj i czerwiec jednoznacznie możemy określić jako sezon szparagowy. To właśnie wtedy na sklepowych półkach pojawiają się te niepozorne warzywa, które nie tylko są skarbnicą wartości odżywczych, ale także mają właściwości lecznicze. Zawierają one bowiem kwas foliowy, beta karoten, witaminy z grupy B

Retinol – czym jest?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Retinol – czym jest?

Pewnie nie raz zdarzyło Ci się przeczytać w składzie kosmetyku, że zawiera retinol i zastanawiałaś się, co to może być. Retinol to nic innego jak witamina A. Jest częstym składnikiem kremów i produktów kosmetycznych, ponieważ znacząco wpływa na stan zdrowia skóry oraz błon śluzowych. Jeśli jest je

Miód Manuka
Gastronomia, artykuły spożywcze

Miód Manuka

Dobroczynne właściwości miodu znane są ludzkości już od setek lat. Dawniej, to właśnie on był najskuteczniejszym lekarstwem na przeziębienia i poprawę odporności organizmu. W Polsce mamy dostęp do wielu rodzajów tego złotego produktu, które wytwarzane są przez pszczoły hodowane przez krajowych prod

Wiosna na talerzu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wiosna na talerzu

Wiosna to dobry czas, aby twój organizm zregenerował się po zimie. Potrzebuje on ruchu na świeżym powietrzu oraz lekkostrawnej diety opartej głównie o warzywa i owoce. Aby pomóc swojemu organizmowi w odnowie i przywróceniu sił witalnych, zadbaj przede wszystkim o zdrowe odżywianie. Właśnie wiosną m

Zupa – polskie danie narodowe
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zupa – polskie danie narodowe

Zupa jest daniem uniwersalnym. Znana we wszystkich kuchniach świata, smakuje zawsze, niezależnie do tego, z czego się ją przyrządza. Przez wielu jest traktowana jako pierwsze danie, podawane przed daniem głównym. Zupa jest potrawą dość prostą w przygotowaniu. Ugotowanie pysznej i pożywnej zupy nie